Kamin-2019

Kaminbyte 2019

Under de senaste åren har vår kamin av märket Combi-Therm varit på upphällningen. Fläktmotorn har låtit en del och den har ibland behövs lite extra kärlek för att starta. Provade att få motorn utbytt via en ventillationsfirma, men de gick bet på detta. Vi började fundera på en ersättare till kaminen och i mellandagarna åkte jag och dottern och kikade på en butik i närområdet. Vi fastnade för en Contura 595S som skulle passa in hemma. Några nymodigheter som tillkommit efter 40 år (den gamla var från 1980) var förbättrad förbränning (= mindre sot och aska), snyggare design, värmepaket som ger värme längre tid efter eldning, fler fönster så brasan kan ses från flera delar i huset.

Tyvärr så behövde även en gammal skorsten bytas ut. Den nya är smalare vilket är trevligt. Men en ny skorsten kostar nästan lika mycket som kaminen.  Efter kontroll med kommunen så krävdes starttillstånd för att installera den nya kaminen. Papperen fylldes i och kopior på gamla tillståndsansökan skickades med (skisser som visade hur det skulle se ut/ monteras). Någonting måste jag ha gjort rätt då tillståndet dök upp mindre än 4 dagar efter att jag skickade in ansökan.

Jag snackade ihop mig med Eldabutiken i Järfälla som är vald leverantör. De skickade ett team som monterade ned den gamla kaminen och tätade skorstenen så det inte skulle bli ett skönt kalldrag i skorstenshålet i väntan på montering av den nya kaminen.

kamin

 

Häromdagen kom ett annat team och monterade den nya kaminen.
Efter ca 5 timmar var det monterat inklusive skorstensdelarna. Väldigt proffsigt arbete både vid demontering och montering. Nu skall sotare komma och provtrycka/godkänna installationen. Därefter skall alla påskrivna papper skickas till kommunen för ett slutligt godkännande om att ta kaminen i bruk.

ny kamin

Ett lyckat projekt.
Kostnader:

- Inköp av kamin ca 26.000 kr
- Inköp av skorsten ca 20.000 kr
- Räkna ca 10.000 kr för demontering och bortforsling av gamla kaminen (om man inte gör det själv, men det är ganska tunga saker att lyfta ut och jag hade ingen lust att ha sönder något annat vid demontering)
- Kostnad för monteringen är beroende på hur huset ser ut såklart.
 

2019-01-25 LJ