Höst eller vinter...

Inlagt av lasse lör, 11/19/2022 - 13:27

Mitten av november. I dagarna började det singla ned snöflingor efter den väldigt varma hösten vi haft hittills. I eftermiddag väntas det komma snö på riktigt och det fortsätter snöa i morgon och på måndag. Därefter försvinner det säkert igen. Jag satt och räknade ut vad mitt elpris hade blivit om jag valt timbaserad kostnad istället för rörligt månadspris. För oktober så var det ganska lika. Det skiljde på 1 öre per kWh. För september däremot så skiljde det lite mer än en krona till timfaktureringens fördel. Vi hoppade på ett timbaserat avtal nu med nuvarande leverantör.

Mer lydnad

Inlagt av lasse mån, 10/24/2022 - 08:35

Nu är allmänlydnaskursen avklarad. Vi var där 5 av 6 gånger. Tyvärr fick Kasper problem med magen en dag som gjorde att vi inte kunde åka dit. På avslutningsdagen överlämnade jag Tack-blommor och ett kort från Kasper där vi skrivit ned lite av de lärdomar vo gjort under utbildningen.
- Mycket bättre på kommandot FOT
- Mycket bättre på kommandot LIGG, Mycket bättre på kommandot STANNA
- Bättre på kommandot HIT, men det är inte ovillkorligt än i Kaspers huvud. Annat kan locka mer så det behöver vi arbeta med.

Allmänlydnad

Inlagt av lasse ons, 09/21/2022 - 08:00

Nu när löven börjar skifta till höstfärger så startade även kursen i allmänlydnad för Kasper och mig. Vi har bara varit där en gång än så länge, men det är fem gånger kvar. Några av övningarna har vi gjort förut så de klarar Kasper bra. Det är fyra andra hanhundar med så det fanns lite testosteron i luften när de stod och tittade på varandra i början. Men de tröttnade ganska fort på att vakta på varandra. Kontakt med hunden är en förutsättning för att kunna öva in nya saker. Den kontakten övade vi på och så fick vi hemläxa såklart.

2:a månaden med solceller

Inlagt av lasse tis, 09/06/2022 - 07:20

Om juni och juli innebar lägre elförbrukning och därigenom lägre elkostnader än tidigare (inte säkert med de priser som är nu) så var augusti den första månaden där solpanalerna gav ordentlig avkastning. Med elpriser som dagtid ligger på 4-7 kronor när solen lyser så går det att tjäna pengar på solpanelerna. I augusti sålde jag el för ca 2500 kr vilket täckte upp eon:s fasta kostnader och gav mig ca 1600 kr tillgodo på nästa elräkning.

Första månaden (nästan) med solceller

Inlagt av lasse mån, 08/01/2022 - 14:43

Var inne på E.ON´s app precis och såg att vi förbrukat -88% energi jämfört med Juli föregående år. Jag är inte helt nöjd med det då batteriet beslöt sig för att tömmas och laddas till 100% under ett dygn vilket gjorde att jag fick ta in ca 13kWh från nätet i onödan. Senare under månaden så var jag antagligen inne o pillade på en inställning som gjorde att den inte använde batteriet på helgen. Ytterligare 4-5 kWh i fördärvet. Små volymer på en månad om man ser att min normala förbrukning är ca 20 kWh/dygn. Nu ligger vi på ett genomsnitt på 4 kWh per dygn efter mina misslyckanden.

Byte av vägg i förråd (2022-07)

Inlagt av lasse tors, 07/14/2022 - 16:59

Det stänker vatten mot väggarna. Det kommer lite vatten från insidan av väggen o rinner ned mot brädorna. Stolparna ligger direkt mot mark och är från slutet av -70 talet. Lite underhållsreparation de senaste åren, men det räcker inte. Första tanken var att utöka förrådets yta samtidigt som vi bytte väggar. Men det hade blivit ett betydligt större projekt med nya avvägningar för att få väggarna raka samt lite mer tak och hängrännor på det nya. Vi nöjde oss med att Bara? byta väggar.

Solpanelinstallationen är äntligen helt färdig.

Inlagt av lasse tis, 07/12/2022 - 22:45

det började som en tanke i höstas, ledde vidare till en beställning strax före jul med planerad installation i slutet av mars-22. I april-22 blev det monterat och i maj kom sedan materialet för växelriktare/batteri. i juni installerades allt och testkördes. Runt midsommar var det tänkt att elmätaren skulle bytas ut, men det blev först idag den 12 juli. Redan efter en halv dag i dag har vi sålt el för ca 60 kr. Utöver det har vi inte köpt någon el. Vår förbrukning i juni halverades och än så länge i juli ligger vi på ca -80% förbrukning..

Fy tusan...

Inlagt av lasse mån, 06/27/2022 - 13:58

... vad varmt det är ute just nu. Jag ogillar temperaturer över 25 grader och det har det varit nu i några dagar. Det påverkar såklart hundpromenader o annat också. Som tur är så har solcellerna kommit igång delvis. Dock är installationen ej klar med ny mätare så jag behöver gå ut och stänga av produktionen ibland för att inte skicka ut el på nätet. AC:n som behöver vara på nu gå i alla fall "gratis" med solelen. Elektrikern som var här och arbetade med inkopplingen var väl inte en klippa på den här typen av installationer direkt.

Elektriker på G..

Inlagt av lasse tis, 06/07/2022 - 14:56

Fas två i solpaneluppsättningen närmar sig. Tors-Fre denna vecka planerar elektrikern att komma för att montera/koppla in växelriktare och batteri för att färdigställa min installation av solel. Hoppas därefter att EON är snabba att byta mätare och godkänna installationen. Jag har förberett några automatiseringar som ska få detta att fungera bra för oss. I övrigt är vårarbetet nästan klart hemma. Vi har inte planterat något i trädgårdslandet ännu dock. Däremot är poolen uppvärmd och städad, Staketet på framsidan som bara var grundmålat har vi börjat måla på riktigt.

Snart två år.

Inlagt av lasse tis, 05/10/2022 - 09:17

Sedan jag uppdaterade denna sida senast (jan-22) har det såklart hänt en del saker runt Kasper. Träningen går lättare nu när det inte är kallt och blött ute. Det är fortfarande vår och massor med aktiviteter så det har inte blivit jättemycket fokus på någon speciell träning ännu. För någon månad sedan började vi uppleva en något lugnare Kasper på promenader. Verkar som det började gå in i huvudet på honom att han inte alltid behöver arbeta med spänt koppel 5 meter framför oss. Men som med allt rörande Kasper så går det lite fram och tillbaka. Lugnare vid hundmöten är en sådan sak.